0706 - 379 055 | info@bosep.se

Pumpfakta

Nyinstallerade vattenfilter för vattenrening.
Stor stugby i Strömstad.
Visste du att 15 procent av all världens energi går åt till att driva någon form av pump? Det finns pumpar överallt, utan att vi tänker på det; i kaffebryggaren, tvättmaskinen, poolanläggningen med mera.
 
Det går lätt av bara farten när man ska installera en ny pump till sitt hus, sommarstuga eller till den gemensamma vatten-föreningen. Det är inte ovanligt att det är bråttom, vem vill vara utan vatten? Det resulterar inte alltför sällan i att man väljer en pump som inte är rätt dimensionerad för det som du vill ha den till. 
 
Det är angeläget att gå igenom vad som är avsikten med pumpen innan installationen för att få rätt pump för ändamålet. Därmed får du också en så kostnadseffektiv pumpanläggning som möjligt.
Väljer du en pump som har större kapacitet än vad som behövs blir följden att den drar mer energi än vad som är nödvändigt. Väljer du en pump med för lite kapacitet, då får du inte den vattenmängd som du behöver och pumpen riskerar att slitas ut i förtid.
 
Alltså, rätt dimensionering vid pumpinstallation och pumpbyte sparar många tusenlappar för dig som pumpägare!
 
Vår styrka är att vi har el, pumpteknik och VA-kompetens allt i ett. Det gör att vi kan utföra allt arbete från att beräkna dimension på pumpanläggningen till att installera anläggningen avseende el, vatten och avlopp samt ge dig en komplett pumpanläggning som kommer att fungera i många år.
Så här kan det se ut. Vattenpump sedan 60 talet i en sommarstuga. Fortfarande i drift efter service.
Jakob fyller på kaliumpermanganat i en vattenreningsanläggning.

Vattenrening

Vattenrening har blivit en alltmer växande marknad. I samband med pumpbyten ser vi ofta att slangar och pumpar är igensatta med avlagringar från vattnet. Det kan innebära för höga halter av till exempel järn eller mangan. Vattnet kan mycket väl se fint och klart ut även om det innehåller för höga halter. Ibland finns även svavelgaser, då brukar vattnet lukta illa. Radon är en annan gas som kan finnas i vattnet. Då används en så kallad radonfälla.
 
Det finns många olika typer av filter att installera i vattenanläggningen. Det är viktigt att man får rätt typ av filter, för bästa vattenkvalité. Även här är det viktigt att man har en rätt dimensionerad pump.
 
Innan vi installerar filtret tar vi alltid ett vattenprov som skickas till ett ackrediterat laboratorium för analys. Efter det vet vi vilket filter som passar just dig och dina behov bäst.
 
Vi har ett utmärkt samarbete med en grossist vad gäller vattenfilter. De är oberoende av tillverkare och tar fram det bästa filtret för ändamålet.